Koskenkorva West Ranchin Aarteet

Koskenkorva Ranchin aarteet ovat toinen toistaan mielenkiintoisempia yksityiskohtia,
esineitä ja asioita yrityksestämme.

 

 

Kaikki aarteet on päivittäin nähtävillä
liikkeessämme Koskenkorvalla.

Tervetuloa tutustumaan!

#ranchaarteita

 

 

★KOLMEN PRESIDENTIN CADILLAC★


Suomen renkailla liikkuva Air Force One kolmen vuosikymmenen ajalta. Tällä autolla on taatusti Suomen historian hurjin käyttäjä- ja omistajahistoria. Urho Kekkonen tilasi Cadillacilta Fleetwood Limousinen vuonna 1979, kaikilla herkuilla tietenkin. Autosta löytyy mm. paksu panssarilevy alustasta ja ovista. Lisäksi autoon rakennettiin aikanaan huipputeknologiaa edustanut NMT -puhelinjärjestelmä, jolla puheluita on voitu vastaanottaa liikkuvaan autoon, siis vuonna 1979. Cadillacin omistajat vuodesta 1979: Urho Kekkonen - Mauno Koivisto - Martti Ahtisaari - Jari Mäki.

Jari Mäki OY voitti presidentin kanslian järjestämän tarjouskilpailun vuonna 1996 ja näin Cadillac matkasi Koskenkorvalle. Ahtisaari luovutti itse henkilökohtaisesti auton uudelle omistajalle.

Cadillacissä istuneiden vieraiden lista on loputon ja sitä lukiessa heikompaa alkaa huimaamaan. Kyydissä on ollut peräti 29 valtion päämiehet. Merkittävimpiin Cadillacin hetkiin lukeutuu mm. eräs syyskuinen päivä vuodelta 1990 kun Suomessa järjestettiin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välinen huippukokous. Tuolloin tämän takapenkillä istui kahden mahtivaltion johtajat, samaan aikaan: Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov sekä USA:n presidentti George H. W. Bush. Tarina ei kerro, mistä tuona syksyisenä iltana takapenkillä keskusteltiin.

 

 

★KOSKENKORVAN VAPAUDENPATSAS★

 

Lännentietä ajaessasi liikkeemme pihassa ensimmäisenä sinua tervehtii "Statue of Liberty" eli tutummalta nimeltään Vapaudenpatsas. Yli kaksimetrinen, valosoihdulla varustettu neito on täydellinen kopio maailman tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvasta isosiskostaan. Sen vasemmassa kädessä on lakitaulu, jossa lukee Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärä, oikeassa kädessä on valistuksen soihtu, ja vasemmalla jalallaan jumalatar talloo rikkoutuneita kahleita.

 

Tiesitkö? Alkuperäinen, New Yorkissa Manhattanin edustalla sijaitseva 46-metrinen Vapaudenpatsas oli Ranskan lahjoitus USA:lle vuonna 1886. Myös Koskenkorvalla, myymälämme edustalla sijaitseva patsas on Ranskasta peräisin.

Poikkea kuvauttamassa itsesi Koskenkorvan Vapaudenpatsaalla!

 


★IRWIN GOODMANIN JEEP★

 

Yksi Suomen musiikkihistorian suurimmista nimistä, Irwin Goodman hankki itselleen vuonna 1970 WillysJeepin. Vuoden 1976 Lielahden pakkohuutokaupan yhteydessä auto myytiin eteenpäin. Monien vaiheiden jälkeen Jeepin osti Jari Mäen hyvä ystävä, muusikko Mika Sundqvist. Vuonna 2009 auto hankittiin Koskenkorvalle, yrityksemme omistukseen. Jeep on edelleen täysin toimintakuntoinen ja tieliikennekelpoinen.

 

Tiesitkö? Jeep on kuvattuna yhdessä Irwinin kanssa kultaa myyneen, vuonna 1971 julkaistun PoingPoingPoing -albumin kanteen. Kannessa Jeepin maski ja monet metalliosat on maalattu sormivärein värikkääksi kokonaisuudeksi. Kyseinen maalausoperaatio autolle on toteutettu juhannuksen aikoihin 1972 Irwinin asunnolla Lielahdessa. Maalausoperaatioon osallistui Irwinin lisäksi mm. Juice Leskinen. Maalattu maski on alkuperäisessä kunnossaan nähtävillä auton vierellä Koskenkorvalla.

 

 

★KARI TAPION KITARA★

 

Edesmenneen, arvostetun muusikon Kari Tapion tuotanto ja elämäntyö musiikin parissa on yksi musiikkihistoriamme kulmakiviä. Tapio oli vannoutunut Gretsch- kitaramerkin ystävä ja käytti kitaraa useimmilla keikoillaan esittäen mm. mies ja kitara- tyyppisiä sooloesotyksiä.

Valkoinen, alkuperäiskuntoinen Gretch kulki pitkään Kari Tapiolla hänen kiertueellaan 1980- ja 1990 luvulla. 1990-luvun lopussa mm. Tuttu Juttu tv-ohjelmasta tunnettu muusikko Joel Hallikainen hankki kitaran itselleen Tapiolta. Hallikainen käytti kitaraa muutamilla keikoillaan 2000-luvun alkuvuosina. Keväällä 2016 Hallikainen teki kaupat Jari Mäen kanssa. Kari Tapion nimikirjoituksella varustettu kitara on nähtävillä vitriinissä, liikkeessämme Koskenkorvalla.

 


★IRWIN GOODMANIN JUKEBOXI★

 

Jukeboksi oli Irwinin omistuksessa kahdesti, ensimmäisen kerran laite pakkohuutokaupattiin 1970-luvun puolessa välissä. Sittemmin Irwinin ystävät hankkivat jukeboksin ja luovuttivat sen uudelleen yhdelle aikamme suurimmista suomimuusikoista. Vouti vei jukeboksin uudelleen 1980-luvulla, tällä kertaa se päätyi Irwinin silloisen autonkuljettajan haltuun. Jari Mäki hankki vuonna 2013 kyseisen jukeboksin autonkuljettajalta. Jukeboksi on täysin alkuperäiskuntoinen ja toimiva, ja se on nähtävillä liikkeessämme Koskenkorvalla.

Tiesitkö? Musiikinsoittolaitteen kappalelistaus on Irwinin tekemä ja mukana on runsaasti Irwinin käsinkirjoittamia kappaleita, joita muusikko on lisännyt soittolistalle. Voimme vain arvailla, millaisissa illanistujaisissa kyseinen jukeboksi on viihdyttänyt suomimuusikon vieraita.

 

Tiesitkö? SEO Koskenkorvan baarissa on nähtävillä niin ikään Jarin omistama, Irwinin pitkäaikaisen managerin, Jouko Ritan entinen jukeboksi, joka hankittiin Jari Mäki Oy:n haltuun vuonna 2016, ja on ilahduttanut SEO baarin asiakkaita vuodesta 2017 lähtien.

 


★LAS VEGAS -KYLTTI★

 

Pohjanmaata sanotaan Suomen Villiksi Länneksi ja Suomen Amerikaksi. Meidän mielestämme samaa kaavaa käyttäen voidaan sanoa että Koskenkorva on Suomen Las Vegas, löytyyhän kylästä lähes täydellinen kopio Las Vegasin kuuluisalla Stripillä olevasta valokyltistä.

 

Kyltti sijaitsee kolmostien varrella, kolmostien ja Lännentien risteyksessä. Valomainos teetettiin Ilmajoella vuonna 2011, käsityönä. Suunnittelussa ja toteutuksessa kumppaninamme toimi paikallinen yritys Rejatek.

 

Oletko kuvauttanut itsesi jommassa kummassa; Koskenkorvan kyltillä tai Las Vegasin kyltillä?

 

★AITO AMERIKKALAINEN SHERIFFIN AUTO★

 

Tällaisia autoja olet saattanut nähdä vanhoissa 70- ja 80- luvun poliisisarjoissa ja elokuvissa. Kyseinen aito sheriffiauto hankittiin 1990- luvun alussa, suoraan Indianan osavaltiosta liikkeemme virkakäyttöön. Ford LTD Crown Victoria -merkkinen ajoneuvo on nähnyt taatusti toinen toistaan hurjempia takapenkkiläisiä. Vilkkujen ja sireenien lisäksi auton katosta löytyy täydellinen kopio Winchester –haulikosta. Alkuperäinen vastaava toimi sheriffin käden jatkeena roistoja kiinni otettaessa.

 

Tiesitkö? Sheriffiautoa kuljettajineen vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin ja lisäksi Koskenkorvan Sheriffi on nähty myös suosittujen artistien musiikkivideoilla mm.:

 

Mouhous - Hiljasexxx Katso video YouTubesta

 

TheCrash- Still Alive Katso video YouTubesta

Musiikkivideolla rosvojahdissa myös Jari Mäki kohdassa 00:50)

 

Tiesitkö? Liikkeessämme on virkakäytössä myös uudempi sheriffiauto, vuodelta 2001. Kyseinen auto hankittiin omistukseemme vuonna 2008 ja se on palvellut sheriffiä Floridan osavaltiossa aiemmin. Tällaisia uudemman mallin sheriffiautoja voi nähdä nykyaikaisissa elokuvissa ja sarjoissa kuten CSI Miami.

Uudempi sheriffiautomme on mukana musavideolla:

 

Movetron - Ei kenenkään maa Katso video YouTubesta

 

 


★UNCLE SAM-PATSAS★

Kolmostien ja Lännentien risteyksessä, Las Vegas – kyltin juurella, matkalaiset toivottaa tervetulleeksi ”Uncle Sam” eli Setä Samuli -patsas.

Uncle Sam –hahmo tunnetaan niin sanottuna USA:n henkilökuvana ja on nähty monissa Yhdysvaltojen armeijan värväysjulisteissa ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana. ”I Want You” –juliste vuodelta 1917 on varmasti monelle tuttu näky.

Uncle Sam nimitys juontuu Yhdysvaltain ja Iso-Britannian välisestä sodasta vuodelta 1812. Nimen kerrotaan tarinan mukaan saaneen alkunsa lihatynnyreiden leimasta US, jonka sotilaat leikillään yhdistivät armeijan muonittajaan Samuel Wilsoniin, väittäen, että US on lyhenne sanoista Uncle Sam.

Koskenkorvan Uncle Sam on osa ”Lännentie” –nimistä taideteosta yhdessä Las Vegas-kyltin kanssa. Patsas on valmistettu käsityönä Bergön saaressa Rannikko-Pohjanmaalla. Materiaalina rautakehikon ympärillä on betonivalu. Patsas noudettiin Koskenkorvalle syksyllä 2015.

 


★US CAPITOLIN LIPPU★

Yksi maailman kuvatuimmista Amerikanlipuista on luultavasti US Capitol Buildingin katolla Washington DC:ssä. Lippu vaihdetaan juhlallisin seremonioin joka päivä 24 tunnin välein ja käytetyt liput ovat anottavissa perusteluineen edustajainhuoneen kongressiedustajilta. Anojana voi toimia vain USA:n äänioikeutettu kansalainen.

Tämä kyseinen myymälässämme nähtävillä oleva lippu on liehunut US Capitolin katolla Jari Mäen 50-vuotissyntymäpäivänä. Jarin serkku, joka on asunut USA:ssa yli 30 vuotta, ja on Yhdysvaltojen kansalainen, anoi puolisonsa kanssa kongressiedustaja John Linderiltä lokakuun 11. päivän lippua vuonna 2008. Juhlapäivänä Jari sai tiedot lahjan saapumisesta hieman myöhässä, sen ollessa vielä parhaillaan US Capitolin katolla.

The Capitol Flag Program, eli käytettyjen lippujen luovutus on alkanut vuonna 1937, jolloin kongressiedustaja anoi lippua ensimmäisen kerran. Nykyisin anomuksia tulee kongressin jäsenten kautta yli 100 000 vuosittain, joten omana 50-vuotissyntymäpäivänä US Capitolin katolla liehunut lippu on todella harvinainen ja arvokas.

 


★PRESIDENTTI KEKKOSEN VENE★

Koskenkorvan Amerikasta löytyy mitä hienoimpien autojen lisäksi oma kulkupelinsä myös Kyrönjoelle. Tallissa nimittäin komeilee upea, ainutlaatuinen vene, jollaista ei toista Suomesta löydy. Tämä sinivalkoinen yksilö on kuulunut aikoinaan itselleen Presidentti Kekkoselle.

Veneitä valmistettiin Turun Veneveistämöllä vuonna 1965 kaksi kappaletta, joista toinen lahjoitettiin Suomen valtiolle ja edelleen presidentin käyttöön ja toinen, väritykseltään sini-keltainen, Ruotsin kuninkaalle.

Lasikuidusta valmistettu moottorivene, Fair Lady vm. 1965, oli alun perin käytössä Naantalin Kultarannassa vuosina 1965-68 ja myöhemmin Presidentti Kekkosen yksityisessä käytössä hänen piilopirtillään aina vuoteen 1981 saakka. Jari Mäen omistukseen vene siirtyi kesäkuussa 2002. Tällä välin venettä säilytettiin Keski-Suomessa sijaitsevan maatilan venevajassa. Samaisen maatalon väki oli toiminut veneen huoltajana ja isäntä kuljettajana myös Presidentti Kekkosen aikana.

Moottorina tässä historiallisessa ja alkuperäiskunnossa olevassa veneessä toimii Volvo Penta B18-rivimoottori varustettuna kahdella kaksikurkkuisella Zenith-pystyimukaasuttimella. Sisustan puuosat veneessä on tammea ja istuimet on verhoiltu valkoisella nahalla.

Fair Lady –merkkinen vene on Lloyd’s-avomeriluokiteltu, mutta pääsääntöisesti sillä cruisaillaan kesäisinä iltoina Kyrönjoella Koskenkorvan padon yläpuolella.

Isompi kuva on veneajelulta vuonna 1972, takana keskellä istuu Urho Kekkonen.

Pienessä kuvassa ollaan ajelulla Konnevedellä.

 

 


★TEKSASILAINEN ÖLJYPUMPPU★

Koska Pohjanmaalla on ollut aina tapana tehdä kaikki itse, on luontevaa että myös öljy tulee omasta maasta. Liikkeemme pihasta löytyykin aito, Texasista Koskenkorvalle kuljetettu öljypumppu. Pumppu on ollut useiden vuosikymmenten ajan todellisessa käytössä Texasissa, Dallasin lähettyvillä. Tällä pumpulla otettiin aikanaan erilaisia öljynäytteitä maasta.

Liikkeemme pihassa on lisäksi toinen, isompi öljypumppu. 
Molemmat pumput ovat 60-luvulta, isompi vm. -67 ja pienempi vm. -63.

 ★AMERIKKALAINEN PALOPOSTI★

Mikä Koskenkorvan Amerikka olisikaan ilman aitoa ja oikeaa palopostia? Perinteinen amerikkalainen, punainen paloposti löytyy myymälämme edustalta. Lännentiellä ajellessa kannattaakin olla varovainen välttääkseen elokuvista tutun törmäyksen Koskenkorvan ainoaan palopostiin, minkä seurauksena vesi voi suihkuta puolen mailin korkeuteen.

Paloposteja löytyy Amerikassa kaikkialta katujen varsilta ja se toimii yleisesti sammutusveden ottopaikkana. Niitä on ollut käytössä jo 1800-luvulta lähtien. Useimmiten palopostit ovat punaisia, mutta paljon näkee myös keltaisia tai vaikka amerikanlipun väreihin maalattuja versioita.

 KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?

Sulje sivuvalikko

 

Tilaa uutiskirje ›